trądzik a dieta

Czy nasze jedzenie ma wpływ na trądzik? Dermatolodzy ciągle jeszcze się o to spierają. Na pewno to, co zjadamy nie jest jedyną przyczyną powstawania lub braku tej dolegliwości. Odpowiednia dieta wpływa na naszą sylwetkę, ale również na wygląd skóry. Trądzik, wbrew powszechnej opinii, nie występuje tylko u nastolatków. Osoby po dwudziestce, a nawet po trzydziestce często mają z nim kłopot. Aby się go pozbyć, stosuje się głównie leczenie dermatologiczne. Jednak pomocna w walce z nim jest także odpowiednia, zdrowa dieta. Najwięcej korzyści osobom zmagającym się z trądzikiem przyniesie jedzenie produktów bogatych w witaminy, błonnik i cynk. Natomiast należy wyeliminować tłuste, wysokoprzetworzone produkty oraz słodycze.

Produkty niezdrowe dla skóry

Dieta na trądzik, jak każda dieta, jest rygorystyczna i wymaga wielu zmian żywieniowych. Podstawowa zasada dobrej diety na trądzik to unikanie wysokoprzetworzonych produktów. Odstawiamy kolorowe, słodkie napoje, słone przekąski i żywność z długim terminem przydatności. Nie spożywamy również słodyczy, a w szczególności czekolady, gdyż cera trądzikowa za nią nie przepada. Należy ograniczyć też spożywanie smażonych potraw. Zwierzęce tłuszcze zastąpmy roślinnymi, czyli koniec ze smalcem, masłem – w zamian stosujemy oliwę z oliwek i margarynę. Tym samym rezygnujemy z wszelkiego rodzaju fast foodów. Spośród nabiału i produktów mlecznych powinniśmy wybierać te najchudsze. Sól i ostre przyprawy mogą powodować trądzik, dlatego warto zastąpić je świeżymi ziołami. Ponadto należy ograniczyć białe pieczywo i makarony pszenne. Lepiej wybierać pełnoziarniste produkty – ciemne pieczywo i makarony gryczane.

Jaki wpływ ma dieta na trądzik

Alkohol i papierosy także są szkodliwe, ponieważ w organizmie generują powstawanie dużych ilości wolnych rodników, które wywierają negatywny wpływ na skórę. Amerykański Komitet Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej spróbował odpowiedzieć napytanie, czy to, co jemy, wpływa na pojawienie się trądziku. W tym celu dokonano dokładnego przeglądu literatury, z której wyodrębniono 21 badań obserwacyjnych i 6 badań klinicznych. Z badań wynikało, że spożywanie mleka krowiego może sprzyjać zaostrzaniu się trądziku. Jednak dowody na związek między tymi dwoma elementami były słabe. Inne badania wykazały, że ryzyko występowania trądziku jest związane z dietą bogatą w cukry złożone, szczególnie u osób z podatnym systemem hormonalnym. Tymczasem wpływ kwasów omega 3, antyoksydantów, cynku, witaminy A i błonnika na trądzik wciąż pozostaje niejasny. A dobre badania interwencyjne (doświadczenia) na ten temat są bardzo rzadkie. W rzeczywistości bowiem niezwykle rzadko testuje się różne diety na trądzik na osobach dotkniętych trądzikiem.

Przyprawy a trądzik

Niestety, osoby ze skórą trądzikową nie powinny spożywać dań przyprawionych na ostro. Właśnie takie przyprawy powodują, że skóra wydziela więcej sebum. Działanie pobudzające wydzielanie sebum mają także wysoko jodowana sól, krewetki oraz sushi. Osoby leczące zmiany trądzikowe powinny unikać spożywania tych potraw.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ