Kuchnia orientalna i jedzenie pałeczkami

Kuchnia orientalna kojarzy nam się z jedzeniem pałeczkami i choć nikt nam nie broni używania widelca to jednak warto się nauczyć tej ciekawej techniki jedzenia. Każdy kto widział kiedyś oryginalne chińskie pałeczki, widział z pewnością te służące do jedzenia. Kuchnia orientalna uwzględnia jednak dwa rodzaje pałeczek. Pierwsze krótsze, mające 25 cm służą do wkładania jedzenia z miseczki, czy talerza do ust, drugie dłuższe, mające około 35 cm służą przygotowywaniu potraw.Choć na początku może się to wydawać trudne, sztuka jedzenia pałeczkami jest możliwa do opanowania. Dolną pałeczkę trzyma się w zgięciu palca serdecznego i kciuka, przytrzymuje się ją zaś palcem serdecznym i środkowym. Górna pałeczka jest ruchoma. Trzyma się ją równolegle kciukiem i palcem wskazującym, którym steruje się ruchami pałeczki chwytając nią jedzenie. Choć tradycja jedzenia pałeczkami rozpoczęła się w Chinach, ten zwyczaj przeniósł się także do Japonii, Korei, Wietnamu, Tajlandii i wielu innych krajów azjatyckich. W ten sposób cała kuchnia orientalna uwzględnia jedzenie przy ich pomocy.

enjoythelittlethings.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ