Bez dwóch zdań można stwierdzić, że kuchnia polska i śląska się znacznie od siebie różnią. Wynika to z kultury tych obszarów, jednakże warto wspomnieć, że Śląsk dużą ilość czasu był poza obszarami Rzeczpospolitej Polski. Stąd różnice nie tylko w smakach i tradycjach, ale również i w języku, gdzie każdy z nas wie, choć trochę o panującej tam gwarze. Gdy mowa o kulinariach śląskich, od razu nam na myśl przychodzi tłuste i ciężkie jedzenie. Rzeczywiście w tradycji zapisały się o takim charakterze potrawy, jednakże dziś kuchnia jest znacznie lżejsza. Nie można zaprzeczyć natomiast, że pospolita rolada śląska z kluskami nie jest smaczna. Wręcz przeciwnie to danie stanowi jedno z ulubionych i bywa i tak, że polskie jedzenie bije na głowę światowe potrawy takie jak pizza, burgery czy też różne rodzaje makaronów. Niewiele z nas wie, że na przykład kapusta kiszona z skwarkami to typowa potrawa pochodzenia śląskiego. Wydawałoby się, że to tylko dania jednego regionu, jednakże nic mylnego, gdyż takie posiłki są dostępne w restauracjach w całej Polsce.

www.cristals.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ