Mąka ryżowa. Mąka ryżowa to jeden z najpopularniejszych produktów bezglutenowych. Uzyskuje się ją z ziaren ryżu i to w bardzo prosty sposób. Wystarczy zblendować odpowiednią ilość białego ryżu i już mamy bazę do przyrządzenia bezglutenowych naleśników, ciast czy jeszcze innych pyszności.
Mąka ryżowa jest mniej kaloryczna niż pszenna, co nie pozostaje bez znaczenia dla osób, które liczą kalorie. Mąka ryżowa może być także wytwarzana z ciemnego ryżu, wówczas otrzymamy jeszcze lepszy produkt. Spożywając bowiem potrawy, których bazę stanowi ciemna mąka ryżowa dostarczamy naszemu organizmowi błonnika i szeregu mikroelementów, np. magnez, cynk, fosfor. Poza tym jest lekkostrawna, a więc można ja stosować w różnych dietach.
Mąka ryżowa jest szczególnie popularna w kuchni azjatyckiej. Wykorzystuje się ją do przygotowania papieru ryżowego, makaronów, ale również słodkich wypieków. U nas mąka ryżowa też od jakiegoś czasu cieszy się zainteresowaniem przede wszystkim tych klientów, którzy poszukują produktów bezglutenowych. Ale warto też chyba wypróbować ten produkt we własnej kuchni, bo to miejsce, w którym możemy przecież nieustannie odkrywać nowe rzeczy. Więc do dzieła!

www.piotrnatanek.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ