Organizm (nie)tolerancyjny - gluten

Osoby, u których stwierdzono celiakię (chorobę trzewną), muszą troszczyć się o odpowiedni dobór produktów do jedzenia. Dieta bezglutenowa jest dla nich obowiązkowa, ponieważ ich organizm nie toleruje powszechnego w zbożach glutenu. Całkowicie zakazane w takiej diecie jest spożywanie pszenicy, owsa, orkiszu, żyta, jęczmienia oraz wszystkich produktów pochodnych. Na celiakię cierpi około 5% Polaków, ale te szacunki każdego roku mogą ulec zmianie. Jest to choroba cicha i może się ujawnić w każdym wieku człowieka. Z uwagi na to warto przyjrzeć się reakcjom swojego organizmu, występującymi po jedzeniu. Nietolerancja pokarmowa może wpływać na nasze samopoczucie, prowadzić do niestrawności, wzdęć, bólów brzucha, a nawet wywołać większe problemy zdrowotne. Jednak to zawsze lekarz powinien określić czy należy zacząć stosować dietę bezglutenową, czy nie. Każde samodzielne diagnozowanie się, może wywołać skutki odwrotne od zamierzonych, a w efekcie bardziej zaszkodzić niż pomóc.

odmien.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ