Polska kuchnia jest niezwykle szanowana przez bardzo wiele krajów i uważana za niezwykle smaczną oraz sytą. Faktem jest, że nasza kuchnia przepełniona jest tłustymi potrawami z dużą ilością soli. Ale to właśnie dlatego jest ona dla wielu takim rarytasem. W Polsce rządzą takie smaki jak słony, kwaśny oraz tzw. Kiszony który jest odmianą kwaśnego. Kulinaria naszego kraju zawierają w sobie raczej wszystko to co można znaleźć wokół i oczywiście związane są z naszym klimatem. W kuchni tej dominują potrawy bogate w zboże, czyli mączne. Pierogi czy kluski to przecież nasza specjalność. Jeśli chodzi o mięso to Polska preferuje bardziej dziczyznę. To efekt zamierzchłych dziejów naszego kraju. Polacy nie trudnili się hodowlą zwierząt tylko jedli dziką zwierzynę. Stąd w naszej kuchni przeważają potrawy z dziczyzny, a do tego dochodzą kurczaki oraz wieprzowina. Jedyne zwierzęta jakie od dawna hodowano u nas do spożycia to świnie. Specjalnością polskiej kuchni jest oczywiście bigos, ale także ogórki i kapusta kiszona. Typowy Niemiec nie tknie tych dwóch ostatnich twierdząc, że to przecież zepsute 😉

www.bialamagia.pl

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPołączenie
Następny artykułOwocowa kuchnia

ZOSTAW ODPOWIEDŹ