Wstyd dziwną ma naturę, przekorną, broniąc się przed czymś wciąga to coś w sferę najgłębiej własną i poufną


Cholesterol i dzieci? – dziwne zestawienie, bo jeszcze niedawno wydawało się, że dzieci nie zmagają się z podwyższonym cholesterolem. Wysoki cholesterol kojarzył się raczej z co najmniej dojrzałymi ludźmi, a najbardziej ze starszymi. Dzisiaj jednak często mówi się o tym, że nasze najmłodsze pociechy mogą mieć podwyższony poziom cholesterolu. Dzieje się tak dlatego, że coraz częściej na przykład nie gotujemy w domu, a stołujemy się na mieście, gdzie podawane jest jedzenie z dodatkiem sztucznych konserwantów, przetworzone, z dużą ilością tłuszczy i niezdrowych cukrów prostych. Dlatego rodzice powinni skupić się na jadłospisie swoich pociech i dbać o to, aby był on zdrowy. Warto także zwrócić uwagę na właściwą porcję ruchu u dzieci.

Wstyd dziwną ma naturę, przekorną, broniąc się przed czymś wciąga to coś w sferę najgłębiej własną i poufnąPodwyższony poziom cholesterolu jest problemem charakterystycznym zarówno dla dzieci jak i dla osób starszych. Szczególnie często dotyka on Polaków, gdyż nasza narodowa typowa dieta nie jest zbyt zdrowa i zalecana, ale to się obecnie na szczęście trochę zmienia. Podwyższony poziom cholesterolu jest groźny, gdyż może prowadzić do miażdżycy i do choroby wieńcowej albo do udaru. Wysoki poziom cholesterolu to również zawał serca. Na ten temat panuje także bardzo dużo mitów. Otóż uważamy na przykład, że wysoki poziom cholesterolu wiąże się z otyłością. Okazuje się, że nie tylko osoby otyłe lub z nadwagą chorują na tę przypadłość. To problem także osób szczupłych. Inny mit mówi, że problemy z podwyższonym poziomem cholesterolu mają wyłącznie osoby palące papierosy. Ale przecież przypadłość ta dotyka także osoby nie palące. Nawet szczupła osoba zdrowo wyglądająca może mieć kłopot z podwyższonym cholesterolem. Inny mit mówi, że wysoki cholesterol nie dotyka dzieci. Oczywiście jest to nieprawda. Najważniejsza jest jednak dobra profilaktyka, czyli zapobieganie pojawienia się takiego problemu. Szczególnie wyczuleni powinni być rodzice, gdyż o odpowiedni poziom cholesterolu należy dbać od początku i uczyć dziecko dobrych nawyków dbania o swoje zdrowie.

Nie tylko geny?

Jednym z czynników ryzyka wystąpienia problemów z cholesterolem są geny. Zdarza się, że nawet szczupłe dzieci, zdrowo się odżywiające i lubiące ruch na świeżym powietrzu są narażone na dziedziczną chorobę o nazwie hipercholesterolemię. Choroba ta sprawia, że dana osoba jest bardziej skłonna do podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi. Choroba ta przekazywana jest wraz z genami. Jeśli dziecko jest w grupie ryzyka, czyli w rodzinie wystąpiła hipercholesterolemia, dziecku należy robić badania na poziom cholesterolu już od 3 roku życia.

Okazuje się, że nie tylko geny są przyczyną wysokiego poziomu cholesterolu u dzieci. Inna przyczyna to mała ilość ruchu. Kolejnym powodem jest zła dieta. Winę ponosi upodobanie dzieci do produktów bogatych w tłuszcze trans, czyli krakersów, chipsów, herbatników a także fast foodów takich jak hot dogi czy hamburgery. Dzieci uwielbiają takie niezdrowe przysmaki. Niestety, są one bardzo niezdrowe. Cholesterol we krwi może być podwyższony również z powodu jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego, na przykład czerwonego mięsa, które jest bardzo niezdrowe. Nie należy podawać dziecku dużej ilości pasztetów, żółtek jaj, gdyż produkty te są bogate w cholesterol. Wysoki poziom cholesterolu u dzieci może współwystępować razem z cukrzycą czy nadciśnieniem.

Najważniejsza jest zdrowa dieta

Kto by pomyślał, że cholesterol może odkładać się w ściankach tętnic dziecka w wieku dwóch lat? Okazuje się, że jest to możliwe. Jednak możliwe jest uniknięcie problemów z podwyższonym poziomem cholesterolu oraz zmniejszeniem ryzyka zawału, udaru czy miażdżycy w wieku dorosłym poprzez odpowiednią profilaktykę. Profilaktyka ta polega na ułożeniu odpowiedniego jadłospisu. Dieta małego dziecka powinna składać się z tłuszczy roślinnych, warzyw i owoców, a także roślin strączkowych i odtłuszczonego nabiału oraz chudego mięsa. Odpowiednie dla dziecka są także ryby, które mają bardzo dużo zdrowych kwasów tłuszczowych. Konieczna jest też konsultacja z dietetykiem i lekarzem, który na pewno zaleci dziecku spożywanie produktów zawierających stanole roślinne. Roślinne stanole hamują proces wchłaniania cholesterolu do krwiobiegu i umożliwiają wydalenie go z ciała. Stanole roślinne występują na przykład w zbożach, olejach roślinnych, owocach czy orzechach. Jeśli rodzice urozmaicą jadłospis dziecka o odpowiednie produkty, wówczas uniknie on leczenia farmakologicznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ