Każdy kraj nie jest przystosowany tylko do jednego wzorca kulinarnego, pod tym względem dzielą się na regiony. W Polsce też nie ma jednej charakterystycznej kuchni. O czym może świadczyć regionalny podział dań. W Beskidach podaje się takie potrawy: bryndza, oscypek, kwasica czy bundz. Na Kielecczyźnie popularny jest barszcz biały na kiszonej kapuście (potrawa świąteczna, wielkanocna) czy zalewajka. Pazibroda to dawny posiłek kielecki, przygotowywany z ziemniaków gotowanych utuczonych z kapustą ze skwarkami, posiłek kiedyś rodzin ubogich. Na Lubelszczyźnie podaje się marchwiak i prażuchę. Podlasie to region gdzie jada się bigos litewski, bigos myśliwski, babkę ziemniaczaną i kołduny tatarskie. Suwalszczyzna to region, gdzie najchętniej serwuje się lina w sosie śmietanowo-ziołowym, kindziuk. Mazowsze to znowu pyzy z serem, zrazy wołowe. Kaszuby i Pomorze to znowu różnorodność takich potraw jak ruchanki, czyli racuchy drożdżowe, zasmażane ziemniaki z maślanką, czernina, faworki. Region Górnego Śląska cechuje się przede wszystkim krupnikiem, żurem śląskim

www.u21.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ