Pieprz czarny to roślina z rodziny pieprzowatych, której korzeni należy się doszukiwać w Indii. Obecnie jednak pieprz jest uprawiany w wielu krajach strefy tropikalnej, głównie dla owoców. Ma on korzenny, wręcz leśny zapach oraz bardzo ostry smak. Oczywiście pieprz czarny jest najszerzej stosowany w kuchni, gdzie jego zastosowanie jest niemal nieograniczone. Dodajemy go bowiem do każdej potrawy. Stanowi on świetny dodatek do różnego rodzaju mięsa, na przykład wieprzowiny, wołowiny lub jagnięciny. Doskonale komponuje się również w wieloma gatunkami ryb, stanowi również podstawową przyprawę do zup, którym nadaje wyrazisty, ostry smak. Przyprawia się nim również sosy gorące lub zimne. Co ciekawe niewielką ilość pieprzu czarnego można dodawać także do deserów, na przykład czekoladowych lub pomarańczowych. Trzeba pamiętać, że pieprz czarny to tylko jeden z wielu rodzajów pieprzu, które różnią się między sobą smakiem oraz aromatem. Prócz czarnej odmiany występuje między innymi pieprz zielony, biały oraz czerwony.

www.yummie.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ