Słodka propozycja dla bezglutenowców

Coraz więcej osób decyduje się na dietę bezglutenową. Jest to po części podyktowane pewnymi aspektami zdrowotnymi, a po części ludzie myślą o zdrowych nawykach żywieniowych, aby móc pochwalić się szczupłą sylwetką. Osoby będące na diecie bezglutenowej mogą wykonać dowolne ciasto z mąki ryżowej, dzięki czemu będą mogli zjeść coś słodkiego, co na pewno im nie zaszkodzi. Mąka ryżowa dostępna jest w sklepach stacjonarnych oraz online, dzięki czemu każdy bez problemu takie ciasto może przyrządzić w domu.

Ciasto jogurtowe z mąki ryżowej

Jedną z lepszych propozycji, jeżeli chodzi o ciasto z mąki ryżowej, jest to z dodatkiem jogurtu. Aby je przyrządzić potrzebne są takie składniki jak 300g mąki ryżowej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/2 szklanki oleju, 150g cukru i 2 jajka. Nie można zapomnieć o 300g jogurtu naturalnego i 4 brzoskwiniach z puszki. Mąkę ryżową razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia należy przesiać i połączyć. Wszystkie składniki (oprócz brzoskwiń) należy połączyć w jednej misce i dokładnie wymieszać. Do tego najlepiej użyć miksera. Do całości dodajemy wcześniej przesianą mąkę i ponownie miksujemy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na to wylewamy uzyskaną masę. Brzoskwinie tniemy w paseczki, które należy ułożyć na wierzchu ciasta. Potem całość wkładamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez 35 minut. Potem pozostanie nam tylko raczyć się jogurtowym ciastem z mąki ryżowej.

Mąka ryżowa bez glutenu

Wielu specjalistów podkreśla znaczenie mąki ryżowej, dzięki czemu nie trzeba rezygnować z wielu radości w życiu. Do jej zalet, oprócz braku glutenu, należy zaliczyć neutralny smak, dzięki czemu zasmakuje na pewno wielu osobom. Jak sama nazwa wskazuje – mąka ryżowa – powstaje z ryżu. Dokładnie mówiąc powstaje ona z ryżu oczyszczonego białego lub nieoczyszczonego brązowego. Jeżeli chodzi o jej popularność, to jest ona bardzo duża, ponieważ wszystkie osoby znajdujące się na diecie bezglutenowej wiedzą, iż mogą na nią zawsze liczyć. Z tej oto mąki powstają nie tylko smakowite ciasta z mąki ryżowej, ale również papier ryżowy, makaron ryżowy, a nawet bardzo lekkie pieczywo. Taką mąkę ryżową można kupić, jak również można ją samodzielnie zrobić, jeżeli w domu ma się dobrej jakości młynek elektryczny, jak również ryż. Ciasto z mąki ryżowej to jedna z lepszych propozycji –

nie tylko dla osób znajdujących się na diecie bezglutenowej. Każdy chętnie spróbuje takiego deseru, aby cieszyć się jego wspaniałym smakiem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ