Mięso do gotowania wybieramy takie, które ma dużo tkanek łącznych, które mają więcej substancji smakowych. Zawsze mięso wkładamy do zimnej wody, oczywiście niezależnie od potrawy. Mięso schabowe bardzo dobrze jest jeśli ubijamy je w woreczku foliowym, gdyż nie bedzie pryskało po całej kuchni. Natomiast jeśli chcemy aby mięso było osolone tedy solimy je przed ubiciem, sól całkowicie wchłonie do wewnątrz., dzięki temu będzie bardzo smaczne. Natomiast jeśli chcemy aby kotlety były grubsze trzeba panierować najpierw w jajku i w mące a potem w jajka i bułce. Każdy z nas lubi mielone ale nie zawsze musi być takie samo. Można je trochę zmienić wtedy będzie inne danie. Można do mielonego dodać duże ilości zieleniny i będzie o wiele smaczniejsze i lepsze. Do mielonego najczęściej dodajemy ziemniaki. Bardzo dobra jest przyprawa do mięsa mielonego naprawdę jest wtedy bardzo dobra. Nadaje kotletom zupełnie inny smak. Kotlety mielone jeśli są dobrze przyprawione wtedy tez są bardzo dobre warto o tym pamiętać.