Kuchnia francuska to jedna z najbardziej oklaskiwanych kuchni na świecie. Ludzie z całej Europy podążają do Paryża i na Lazurowe Wybrzeże żeby posmakować francuskich smaków. Składają się na nie głównie legendarne, pleśniowe sery. Ich rodzajów jest kilka. Do najbardziej popularnych należą zdecydowanie sery białe typu camembert i president. One to mają najszersze grono odbiorców. Głównie z powodu swego delikatnego i wysublimowanego smaku. Równie szerokie grono wielbicieli mają sery żółte. Są zdecydowanie wyraźniejsze w smaku, ale nadają się również dla początkujących smakoszy. Najwyraźniejsze w aromacie i smaku są sery niebieskie, w nich też pleśń jest najbardziej rozwinięta. Nie wszyscy są ich amatorami, ale mają też szerokie grono wielbicieli. Sery pleśniowe najlepiej smakować oczywiście w stolicy Francji to jest w Paryżu, w uroczej restauracji z widokiem na Sekwanę lub Pola Elizejskie. Niektórzy preferują dodatki do serów, do najlepszych należy konfitura z żurawiny lub świeże winogrona.

www.diapazon.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ