Rak jelita grubego to bardzo groźna i przykra choroba. Zdarza się dosyć często. Najczęściej chorują osoby dojrzałe, ale także ludzie w podeszłym wieku. Zdarzają się również przypadku zachorowania na raka jelita grubego u osób przed czterdziestym rokiem życia. Dlatego należy w każdym wieku badać się i być wyczulonym na różne symptomy. Trzeba wiedzieć, że nowotwór jelita grubego rozwija się z niewielkich polipów. Dlatego właśnie należy się badać, aby wcześniej zaobserwować zmiany. Trzeba po prostu wcześniej takie polipy usunąć, aby dalej się nie rozwinęły.
Co wiemy o tej chorobie?
Przede wszystkim należy wiedzieć, że rak jelita grubego jest najczęstszym rodzajem nowotworu w Unii Europejskiej. Co roku aż 138 000 osób umiera z powodu tej choroby. Z kolei w naszym kraju nowotwór ten jest na drugim miejscu pod względem częstotliwości, tuż po nowotworze płuca. Ciekawe jest również to, że wiele zachorowań nie jest związanych z obciążeniami genetycznymi. Zaledwie piętnaście do trzydziestu procent to przypadki obciążone genetycznie.
Powody wystąpienia raka jelita grubego
Powody są różne, ale warto zwrócić uwagę na to, że najczęstszą przyczyną choroby jest spożywanie dużych ilości tłuszczów. Dieta składająca się z golonki, kotletów schabowych i ziemniaków obficie polewanych skwarkami i tłuszczem nie jest dobra. Zamiast tego należałoby zadbać o dużą ilość błonnika w pożywieniu. Taki błonnik jest na przykład obecny w pieczywie pełnoziarnistym, siemieniu lnianym, płatkach owsianych, czy też w warzywach. Ważne jest, aby używać bogatą w błonnik mąkę pełnoziarnistą. Taka żywność zawiera także dużo cukrów złożonych, które są znacznie zdrowsze niż cukry proste obecne w mące pszennej i szczególnie w ciastkach oraz cukierkach. Taki rodzaj mąki uchroni nas także przed cukrzycą. Zalecane są na przykład na śniadanie owsianki na bazie maślanki lub jogurtu z dodatkiem płatków owsianych, otrębów, a także bakalii, na przykład słonecznika czy sezamu. Do takiej owsianki dodajmy również rodzynki czy inne suszone owoce. Owsianka ta jest bardzo bogata w błonnik. Zalecane są także bogate w błonnik kompoty z suszonych owoców. Szczególnie dużo błonnika mają suszone śliwki. Takie jedzenie wzmaga perystaltykę jelit i sprawia, że kał szybko przesuwa się w jelitach. Umożliwia to sprawniejsze wypróżnianie się, co chroni przed nowotworem jelita grubego.
Kolejnym czynnikiem powodującym raka jelita grubego jest otyłość. Również przyczyną mogą być polipy w jelicie grubym. Powodem choroby może być także obciążenie genetyczne, czyli sytuacja, kiedy w rodzinie wystąpił rak jelita grubego lub wystąpiły polipy. Przyczyną choroby mogą być także schorzenia zapalne jelit i wrzody. Kolejnym czynnikiem ryzyka jest palenie papierosów.
Objawy choroby
Objawem nowotworu jelita grubego może być krwawienie z odbytu, a także występowanie krwi w kale. Powodem są również bóle brzucha i skurcze, a także wzdęcia. Częste są również biegunki oraz zaparcia. Często rak jelita grubego kojarzymy z zaparciami, ale trzeba wiedzieć, że równie częstym symptomem tego rodzaju choroby są biegunki. Również niepokojąca może być zmiana wyglądu stolca. Może to być pojawienie się na przykład wąskiego kału. Objawem raka jelita grubego jest także utrata wagi. Innym symptom to utrata apetytu. Również może wystąpić anemia oraz szybkie męczenie się i krótki oddech. Warto też wiedzieć, że u każdego mogą wystąpić różne symptomy. Zależne są one na przykład od miejsca, w którym położony jest guz.
Jak bronić się przed tą chorobą?
Bardzo ważna jest systematyczność w badaniu. Należy co jakiś czas wykonywać badania profilaktyczne. Szczególnie ważne jest wczesne wykrycie polipów, które mogą przekształcić się w nowotwór. Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że jeśli nowotwór wykryjemy we wczesnym stadium, wówczas mamy niemal 100% szans na wyleczenie. Dlatego profilaktyczne badania należy wykonywać już po ukończeniu 40 roku życia, a nawet wcześniej. Po 40 roku życia warto raz w roku zrobić badanie kału. Jest to badanie w celu wykrycia tzw. krwi utajonej. Z kolei po 50 roku życia należy zrobić kolonoskopię. Taką kolonoskopię należy wykonywać raz na 10 lat. Z kolei badanie kontrastowe jelita grubego należy wykonywać raz na 5 lat.
Innym czynnikiem, który może nas uchronić przed rakiem jelita grubego jest zdrowy styl życia. Warto zrezygnować z alkoholu i papierosów oraz oczywiście tłuszczy. Należy jeść dużo warzyw, owoców oraz ryb. Naszym sprzymierzeńcem w walce z nowotworem jelita grubego powinien być również błonnik, w który bogate są produkty pełnoziarniste. Zresztą trzeba wiedzieć, że zdrowy styl życia jest gwarancją również uniknięcia wielu innych chorób. Istotne jest także to, aby posiłki były niewielkie, ale regularne i częste. Taki sposób odżywiania gwarantuje dobrą przemianę materii i zdrowie. Możemy w ten sposób utrzymać szczupłą sylwetkę i młodość.