Rolnictwo

Jak wynika z badań Turcja od 2001 roku stała się państwem całkowicie samowystarczalnym pod względem wytwarzania żywności. Turcja może poszczycić się istnieniem ponad pięciu milionów gospodarstw rolnych, zatrudnienie tam znajduje ok 1/3 siły roboczej. Co ważne rolnictwo wspiera napędzanie produktu krajowego brutto o ponad dziesięć procent, to stosunkowo dużo w porównaniu np. z Tunezją gdzie rolnictwo rozwija się na poziomie sześciu procent. Jak wynika z badań w Turcji istnieje wiele mniejszych gospodarstw rolnych, które same potrafią wyżywić okoliczne miasta i wioski, tylko około sześć procent z nich posiada powierzchnię ponad dwudziestu hektarów. Turcja zdecydowanie przoduje w produkcji cebuli, buraków cukrowych, tytoniu, pomidorów, bawełny, soczewicy, winogron, jabłek, arbuzów, orzechów włoskich, oliwek oraz mleka owczego. Jeśli chodzi o te niezwykle lubiane przez Polaków orzechy laskowe, morele i figi to właśnie w Turcji przodują one w produkcji i konkurują smakiem z tymi na całym świecie.

pchelki.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ