Kuchnia włoska miała na ukształtowanie się kuchni polskiej duży wpływ, a teraz również należy ona do jednych z ulubionych kuchni Polaków i nie tylko mowa tutaj o chyba najbardziej sztandarowych daniach takich jak pizza czy spaghetti. Kuchnia włoska jest obecnie jedną z najbardziej popularnych kuchni europejskich obok kuchni francuskiej, jej popularność jest też dostrzegana na całym świecie. Specjały kulinarne z Włoszech zachwycają bogactwem aromatów, smaków oraz swoim apetycznym wyglądem. W kuchni włoskiej stosuje się bardzo dużo warzyw oraz przypraw, między innymi najbardziej popularne to pieprz, bazylia, oregano, tymianek czy estragon. Również bardzo ważnym składnikiem wielu potraw jest parmezan, ser pochodzący z Parmy. Dużo potraw włoskich opiera się też na następujących składnikach – pomidory, oliwki, cebula, czosnek oraz oliwa, również warto dodać tutaj owoce morza oraz ryby. Oczywiście, poszczególne potrawy są w dużej mierze zależne od tego, w jakim regionie Włoch się je przyrządza, poszczególne miasta mają swoje własne specjały kulinarne. Dlatego też jeśli poszukuje się oryginalnych włoskich smaków, warto wyjechać do tego kraju i tam poznawać je na miejscu albo samemu wypróbować ich przygotowanie. Zapraszają też liczne w Polsce włoskie restauracje.

moto-detal.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ