Z krajów orientu.

Jest całkiem inna niż nasza i być może dlatego cieszy się tak wielkim powodzeniem. Kuchnia orientalna to nazwa, która mimo pozornej iluzji swej prostoty skrywa w sobie kilka tajemnic.Kuchnia orientalna dotyczy przepisów i nawyków żywieniowych, które przywędrowały z krajów wschodnich, azjatyckich. Mowa tu o kuchni japońskiej, chińskiej, wietnamskiej. Jest wyjątkowo zdrowa i smaczna. Zwróćmy uwagę na to, iż Azjaci nie cierpią z powodu nadwagi czy innych chorób cywilizacyjnych. Sekret takiego zdrowia to właśnie kuchnia orientalna opierająca się na ryżu, rybach, owocach morza, przyprawach i warzywach. Tajemnicą są tu składniki zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe. O takich „przysmakach” jak popularne u nas słodycze czy czerwone mięso można zapomnieć. Są one unikane, podobnie jak zbyt duże spożycie nabiału. Warzywa są niewątpliwie jednym z podstawowych składników, jakie oferuje nam kuchnia orientalna. Najpopularniejsze z nich to: kapusta (występująca w Azji w dużej ilości odmian i przygotowywana niemal w każdej postaci), por, seler naciowy. Warto wiedzieć, że wiele warzyw występuje w tamtejszej kulturze pod postacią przypraw. Poza walorami odżywczymi, dania kuchni orientalnej charakteryzują się prostotą i szybkością przygotowania. Dlatego też w jadłospisie dominują takie potrawy jak zupy, sałatki, naleśniki czy owoce morza/ryby w różnego rodzaju przyprawach. Mimo to niezwykle ważna jest estetyka. Szybkość i prostota wykonania posiłku nie może on wyglądać byle jak. Dania są przygotowywane tak, by cieszyć nie tylko zmysł smaku, ale również podniebienie. Kuchnia orientalna to dobry wybór, by urozmaicić swój jadłospis i poznać coś nowego. Warto więc spróbować przygotować coś we własnej kuchni lub odwiedzić dobrą knajpkę mającą w ofercie dania ze wschodu.

takeitizzy.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ