Szykując się rano do pracy pamiętajmy o tym, żeby jeszcze w domu zjeść wartościowe i sycące śniadanie. Kiedy po kilku godzinach wypełniania obowiązków zawodowych, dopadnie nas pierwszy głód, czas na pożywny lunch!
Biorąc coś pysznego z własnej kuchni, oszczędzamy pieniądze, a dodatkowo inwestujemy w nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Mamy wpływ na to, z jakim składników komponujemy nasz posiłek, wybieramy tylko świeże
i wartościowe produkty. Nie każdy lunch sprawdzi się jednakowo dobrze w biurowych warunkach. Co będzie więc najlepsze?
W sezonie letnim stawiajmy na sałatki. Dużo zieloności – mix sałat, roszponka, szpinak, jarmuż będą doskonałą bazą do stworzenia super posiłku. Dodajemy kluczowy składnik, czyli białko, które zapewni sytość i zapomnimy o jedzeniu na kilka godzin. Najlepszym źródłem będzie mięso – duszony lub grillowany filet z kurczaka, indyka, ewentualnie plaster pieczonego w domu schabu lub szynki. Doskonale sprawdzą się również jajka (np. sałatka nicejska). Jeśli wolimy wersję wegetariańską, postawmy na produkty nabiałowe – serek wiejski, twarożek, jogurt grecki lub kefir. Unikajmy w sałatkach aromatyczny ryb. Na koniec dodajemy odrobinę tłuszczu, w postaci awokado, orzechów, pestek lub łyżki oliwy z oliwek. Zdrowym akcentem będzie odrobina zieleniny na szczycie sałatki lub mała porcja kiełków. Tak zaopatrzeni możemy spokojnie i wydajnie pracować wiele godzin, a kiedy po południu dotrzemy do domu nie będziemy wycieńczeni.

www.dbamourode.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ