Wielu z pośród nas zastanawia się na czym polega szczęście ? Mądrzy ludzie twierdzą, że szczęścia nie należy szukać gdzieś poza nami, czy poza domem, albo poza miejscem zamieszkania. Bo szczęście oznacza odnalezienie sensu w każdym momencie życia. Odnalezienie go w każdej chwili dobrej, ale i tej gorszej także. Szczęście może dawać najprostsza i codzienna czynność, jak na przykład sposób spożywania potraw.
Wielu zapyta, jak to możliwe ?
Gdy danie pięknie pachnie, a na dodatek jest wspaniale wyglądające i wykwintnie podane, to budzi w nas pozytywne emocje. Już przed skosztowaniem potrawy jesteśmy szczęśliwi i zadowoleni z tego, jakie wrażenia smakowe nas czekają podczas konsumpcji. I wówczas nie musi być to kolosalna porcja pożywienia, byśmy poczuli się syci. Dlaczego tak się dzieje ?
Dlatego, że jemy wszystkimi swoimi zmysłami:
– wzrokiem obserwujemy pięknie wyglądające danie
– nosem czujemy jego zapach
– ustami degustujemy smak
– słuchem słyszymy chrupiącą panierkę i chrupiące w naszych ustach warzywa
– a dotyk potrawy palcami, ustami podczas konsumpcji sprawia na nas miłe wrażenie
Można rzec, że jakość i sam wygląd potrawy już karmi nas na wiele możliwych sposobów sprawiając ucztę dla naszych zmysłów.
By danie jeszcze bardziej nam smakowało i potęgowało nasze szczęście trzeba, by było podane na udekorowanym stole, lub ławie i w ładnej zastawie. W żadnym razie nie na papierze, czy nakryciach z plastiku.
I nie są to nieistotne szczegóły, jak mogą sądzić niektórzy. Są to rzeczy bardzo ważne, które wpływają na nasze zmysły, na nasze poczucie estetyki. Są to drobiazgi, które dają nam poczucie szczęścia każdego dnia wielokrotnie, gdyż posiłki spożywamy od 3 do 5 razy na dobę. I tyleż razy możemy czuć się dopieszczeni estetycznie, zadowoleni, szczęśliwi, lub pozbawieni tych budujących uczuć.

www.icotam.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ