W Polsce zapanowała moda na egzotyczną kuchnię. W wielu miastach otwierane są restauracje, w których można zjeść potrawy, praktycznie ze wszystkich stron świata. Największą popularnością cieszą się dania, z których słynie kuchnia orientalna.Dla Polaków kuchnia orientalna to przede wszystkim potrawy pochodzące z Turcji, Wietnamu, Chin, Japonii, Tajlandii oraz Indii. To właśnie potrawy pochodzące z tych krajów cieszą się największym powodzeniem w naszym kraju. Ludzie są ciekawi nowych smaków, a tych kuchnia orientalna ma pod dostatkiem. Dania egzotyczne nie wszystkim smakują, jednakże prawdziwi smakosze mają w czym wybierać. Kuchnia turecka to przede wszystkim słynny kebab i musaka. Wietnamska kuchnia orientalna kojarzy się z wieprzowiną w pięciu smakach oraz sajgonkami, a kuchnia indyjska to ostre potrawy curry. Jest to oczywiście bardzo duże uproszczenie, ponieważ kuchnia orientalna jest niezwykle różnorodna. Można w niej spotkać zarówno potrawy mięsne, jak i typowo wegetariańskie, dania ostre oraz delikatne w smaku. Tak na prawdę, kuchnia orientalna jest niezwykle bogata w smaki i co najważniejsze – wiele potraw można bez problemu przygotować w domowych warunkach, ponieważ większość niezbędnych składników i przypraw można dostać w polskich sklepach. Kuchnia orientalna jest też zdrowa, ponieważ zawiera bardzo dużo warzyw, które są bogate w witaminy i inne cenne składniki odżywcze. Warto więc urozmaicić swoje menu o kilka ciekawych, pod względem smakowym, potraw