Co jeść na masę?

Jednym z podstawowych celów treningowych, jaki stawiają sobie osoby idące na siłownię, jest zrobienie masy mięśniowej. Trening to jednak nie wszystko, ważna jest również dieta, a osoby nieco bardziej zaawansowane mogą wspomóc się suplementami. A więc co na mase?

To, czy chudniemy, czy tyjemy, zależy od ilości spożywanych kalorii. Każdy ma zapotrzebowanie energetyczne, zależne od wieku, wzrostu, wagi i aktywności fizycznej. Swoje zapotrzebowanie można wyliczyć korzystając z jednego z internetowych kalkulatorów. Aby przytyć, musimy jeść nieco więcej, więc np. jeśli nasze zapotrzebowanie to 2000 kcal, to musimy jeść 2100-2500 kcal. Ważny jest trening, aby nadmiar kalorii poszedł w mięśnie, a nie w tłuszcz. Potrzebny jest też sen i regeneracja.

Jakie produkty jeść na masę? Najlepiej pełnowartościowe i nieprzetworzone. Ziemniaki, ryż, kasza, płatki owsiane (węglowodany), kurczak, indyk, ryby, nabiał (białko), masło orzechowe, awokado, niektóre bakalie (tłuszcze). Jeśli jednak nasze zapotrzebowanie kaloryczne jest bardzo duże i nie jesteśmy w stanie przejeść całej puli kalorii ze zdrowego jedzenia, możemy jako dodatek zastosować niezbyt zdrowe, kaloryczne jedzenie.

Co z suplementami? Osoby początkujące raczej ich nie potrzebują, ci bardziej zaawansowani mogą rozważyć gainer, kreatynę, odżywkę białkową. Pamiętajmy jednak, że suplementy to tylko dodatek do diety i treningów, który nie jest w stanie ich zastąpić. Jeśli będą stosowane z rozwagą, mogą minimalnie przyspieszyć nasz progres.

wpudrze.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ