CZy kasa manna jest kaloryczna?

Kasza manna to sypki produkt na bazie którego można przygotować wiele pysznych dań. Ta niezwykle popularna kasza idealnie smakuje jako zupa mleczna lub w nieco gęściejszej konsystencji jako wyśmienity deser, zwłaszcza jeśli polejemy go klarownym masełkiem lub posypiemy cynamonem.
Ten niezwykle popularny grysik, bo takim mianem się określa kaszę mannę, jest również idealnym składnikiem dodawanym do wielu słonych potraw przyrządzanych na całym świecie.
Produkt ten ma sypką konsystencję przypominającą bardzo mocno mąkę oraz ma biało – kremowe zabarwienie.Grysik jest otrzymywany podczas przemiału pszenicy. Podczas produkcji kaszy manny ziarenka pszenicy trafiają między wyżłobione rolki, które to oddziela przestrzeń uniemożliwiająca ich przejście w całości. Powoduje to, że zostają z nich usunięte wszelkie zbędne zarodki i otręby, a pozostaje tylko i wyłącznie podzielone na dość grube kawałki bielmo mączne. W taki oto sposób powstająca mąka grysikowa jest dostępna w wielu sklepach spożywczych jako popularna kasza manna. Obecnie mamy do wyboru kaszę w klasycznym wydaniu oraz kaszę preparowaną, określaną bardzo często mianem kaszy błyskawicznej. Drugi typ grysiku został wcześniej poddany wstępnej obróbce termicznej, co powoduje, że znacznie skraca się jej czas gotowania.
Kasza manna nie zawiera w swym składzie zbyt wielu cennych witamin i minerałów, a znajdujący się w niej błonnik występuje w śladowej ilości. Niemniej produkt ten jest głównym składnikiem pożywienia małych dzieci. Ponadto grysik konsumują bardzo często osoby cierpiące na różne schorzenia układu pokarmowego. Kasza manna jest bowiem lekkostrawnym posiłkiem, posiadającym w swym składzie sporą ilość skrobi.
Przyrządzając pyszne dania z kaszy manny wiele gospodyń domowych zastanawia się czy kasza manna tuczy?
Podobnie jak w przypadku każdego innego produktu, nie powoduje ona przybierania na wadze, jeśli konsumowana jest w kontrowanych ilościach. Warto wiedzieć o tym, że sto gram kaszy manny zawiera 360 kalorii, niemniej trzeba doliczyć do tej ilości wartość energetyczną dodawanych do niej składników, w postaci mleka czy cukru.
Kasza manna na mleku to bardzo pożywne danie, którym warto się zajadać, niemniej w ograniczonych ilościach.

innowacjaiwiedza.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ