W diecie norweskiej najważniejsze jest to, aby jeść określone przez jadłospis produkty. Mniejszą wagę przywiązuję się do ich ilości. Cały sekret polega na niełączeniu w jednym daniu tłuszczów z węglowodanami. Jeśli tłuszcze, to tylko z białkiem i warzywami. Główne produkty, jakie występują w tej diecie to grejpfruty i jajka (stąd czasem nazywa się tę dietę jajeczną lub dietą grejpfrutową). Oprócz nich zalecane są surówki z selera naciowego, marchwi, pomidora, ogórka konserwowego. W diecie znajduje się także mięso, np. wołowina, pierś z kurczaka.
Dieta norweska – zasady
Ta wyjątkowo skuteczna dieta odchudzająca została opracowana przez lekarzy i fizjologów ze szpitala uniwersyteckiego z Oslo. Jeśli norweska dieta prowadzona jest dokładnie, jest bardzo skuteczną dietą na odchudzanie, może przynieść znaczne zmniejszenie wagi – nawet o 10 kilogramów. Dieta norweska ma przyczynić się do zmian chemicznych w organizmie w zakresie przemiany materii – ma przyspieszyć metabolizm. Gdy cykl diety norweskiej dobiegnie końca, odczuwane łaknienie powinno być mniejsze. Warto jednak unikać produktów zawierających skrobię. Dietę norweską można powtórzyć po miesiącu od zakończenia poprzedniego jej etapu. Główne zasady diety norweskiej to:
•do surówek i sałatek nie dodaje się oleju ani sosów,
•kawa i herbata powinny być bez cukru i mleka,
•mięso należy opiekać, grillować, gotować – nie wolno go smażyć,
•jajka mogą być tylko gotowane,
•należy ograniczyć sól,
•można jeść pieczywo,
•ilość przyjmowanych płynów powinna wynosić do 3 litrów dziennie.
Jadłospis
1. dzień I śniadanie: 3 jajka gotowane
II śniadanie: 3 jajka, grejpfrut, herbata lub kawa
Obiad: 3 jajka, surówka warzywna, kawa lub herbata i 1 kromka chleba razowego
2. dzień I śniadanie: 1–2 jajka gotowane
II śniadanie: 1–2 jajka, grejpfrut, herbata lub kawa
Obiad: mięso wołowe gotowane, pomidor, seler naciowy, ogórki i inne warzywa, kawa lub herbata
3. dzień I śniadanie: 1–2 jajka gotowane
II śniadanie: 1–2 jajka, gotowany szpinak z łyżką jogurtu
Obiad: kotlety z kurczaka lub jagnięciny, seler naciowy, pomidor, ogórki i inne warzywa, herbata lub kawa
4. dzień I śniadanie: 1–2 jajka gotowane
II śniadanie: surówka z warzyw, grejpfrut, kawa lub herbata
Obiad: 1–2 jajka, ser biały, gotowany szpinak, kromka chleba razowego
5. dzień I śniadanie: 1–2 jajka gotowane
II śniadanie: 1–2 jajka, szpinak, kawa lub herbata
Obiad: ryba, surówka, kromka chleba razowego, kawa lub herbata
6. dzień I śniadanie: 1–2 jajka gotowane
II śniadanie: sałatka z owoców, herbata lub kawa
Obiad: wołowina, seler naciowy, pomidor, ogórki kiszone, kawa lub herbata
7. dzień I śniadanie: 1–2 jajka gotowane
II śniadanie: zimne mięso z kurczaka lub indyka, pomidor, grejpfrut
Obiad: zupa jarzynowa, mięso drobiowe, pomidor, gotowana kapusta, seler naciowy, grejpfrut, kawa lub herbata
Dieta norweska powinna trwać 14 dni (dwukrotnie należy powtórzyć cykl), jednak niektóre zalecenia mówią, aby przerwać dietę po 7 dniach, jeśli nie przyniosła żadnych efektów lub zaczęła szkodzić naszemu organizmowi. Jak w przypadku większości diet, największy efekt zobaczą osoby, które mają sporą nadwagę i dla nich szczególnie przeznaczona jest ta dieta. Jeśli po dwóch tygodniach powrócimy do nawyków sprzed diety i nie będziemy dbać o utrzymanie formy, możemy spodziewać się efektu jo-jo.