Poznaj sposób na idealną domową pizzę

Chrupiąca czy puszysta? Mięsna czy wegetariańska? Przygotowując pizzę w domu możemy dowolnie eksperymentować z grubością, wielkością, kształtem pizzy czy dodatkami. Nie trzeba obracać placka w rękach, by wyszła idealna. Prawdziwy sekret tkwi w rodzaju mąki, w wyrastaniu ciasta oraz składnikach. Jak zrobić znakomitą domową pizzę?

Praktyczne porady

Kuchnia włoska ma wielu zwolenników na całym świecie. Słynie przede wszystkim z wyśmienitej pizzy, której mało kto potrafi się oprzeć. Warto wiedzieć jednak, jakich błędów nie należy popełniać, jeżeli chcemy uzyskać pizzę, która będzie przypominać tradycyjny włoski specjał. Kluczowy jest wybór mąki. Najlepsza do wypieku jest mąka typ 450, z której ciasto z łatwością się wyrabia. Dobrym pomysłem będzie wcześniejsze przesianie jej przez sito – pozwoli to pozbyć się ewentualnych grudek i zachować aksamitną konsystencję ciasta.

Do wypieku można użyć zarówno świeżych, jak i suszonych drożdży. Warto pamiętać, że 1 opakowanie suszonych drożdży 7 g odpowiada 25 g drożdży świeżych. Co jeszcze należy wiedzieć? Podczas przygotowywania pizzy korzystamy z oliwy z oliwek tłoczonej na zimno o niskim stopniu kwasowości. Jej zastosowanie sprawi, że ciasto będzie odpowiednio wilgotne podczas wyrastania.

Bardzo ważny jest sam proces wyrabiania ciasta – powinno być gładkie i elastyczne. Ile czasu należy wyrabiać ciasto? Trudno określić konkretne ramy czasowe, dlatego warto je zagniatać do momentu aż struktura wyraźnie się zmieni i będzie miękkie, sprężyste oraz jednolite.

Sprawdzony przepis na domową pizzę

Ciasto na pizzę pełni kluczową rolę podczas przygotowywania tego włoskiego dania. Jednak nie tylko – duże znaczenie ma również wybór składników. Nie powinno być ich zbyt dużo, ponieważ będą spływać z pizzy, a samo ciasto nie będzie chrupiące. Jak zrobić spód pizzy? Będziemy potrzebować następujących składników:

  • mąka pszenna typ 450 (200 g)
  • drożdże (15 g)
  • mleko (0,5 szklanki)
  • olej/oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • cukier (1 łyżeczka)
  • sól (1 łyżeczka)

Mąkę przesiewamy do miski, a mleko podgrzewamy. Pokruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki i mleko mieszamy w kubku i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy olej, sól i wyrośnięte drożdże. Dokładnie wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i gładkie. Miskę polewamy odrobiną oliwy i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy lub delikatnie rozciągamy ciasto na pizzę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodajemy sos pomidorowy i dowolne składniki. Pieczemy ciasto 15 minut w temperaturze 200 stopni C.

Jakie składniki można dodać do pizzy?

Zanim położymy ulubione składniki, ciasto na pizzę należy posmarować cienką warstwą sosu pomidorowego. Najlepszy będzie domowy, gęsty sos na bazie naturalnych składników. Wystarczy szybko zmiksować dwie puszki pomidorów, 2 ząbki czosnku, garść świeżej bazylii, łyżeczkę cukru, po pół łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich oraz 5 łyżek oliwy z oliwek.

Tradycyjnie do pizzy używa się mozzarelli, jednak można ją zastąpić innym dowolnym serem. W zależności od gustu i ochoty można dodać szynkę, pieczarki, paprykę, salami, oliwki, kiełbasę, cebulę, pomidora, fetę, łososia wędzonego, cukinie, tuńczyka czy boczek. Tak naprawdę możliwości są nieograniczone! Należy tylko pamiętać, że podstawą prawdziwej włoskiej pizzy są oregano i bazylia, dlatego nie może ich zabraknąć podczas przygotowywania tego włoskiego dania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ