Co zjeść

Dobra potrawa to taka, która będzie nam smakować, którą zaspokoimy nasze łaknienie, ale także taka, do której będziemy w przyszłości chętnie wracać. Dzisiaj nietrudno jest się stać kucharzem, nie mając do tego szczególnego talentu. Rozwój technologiczny i powszechny dostęp do internetu sprawiły, że mamy dostęp do wielu unikalnych narzędzi – np. przepisów dotyczących pierwszych, jak i drugich dań, przystawek, deserów, podwieczorków, śniadań, czy obiadów. Zastanawiamy się nieraz, co można zrobić z cukinii, co da się przyrządzić z kukurydzy, z czym łączyć mięso czerwone, a z czym łączyć mięso białe, jakich alkoholi można użyć przy spożywaniu określonych potraw, itp. Stołując się w restauracjach, nieraz przeglądamy kartę dań i mamy potworny zawrót głowy, gdyż może się wydawać, że jest to całkiem inny świat niż to, co spożywamy na co dzień. Zwłaszcza że idąc ulicą, mijamy miejscówki oferujące całkiem różną kuchnię. Są bary orientalne, gdzie popularny jest nie tylko ryż i bambus, ale też ostry kurczak w pięciu smakach oraz owoce morza na gorącym półmisku dla fanów posmaku rybnego. Z kolei włoska kuchnia oferują makaron pod różną postacią z dużą ilością sosu i parmezanu, a także pizzę, czy risotto. W kuchni francuskiej na pewno zjemy rogaliki, czy naleśniki, ale możemy zostać też zaskoczeni ślimakami, czy żabimi udkami. Jednak i polska kuchnia nie ma się czego wstydzić. Takie potrawy, jak bigos, czy pierogi weszły do kanonu potraw i są dzisiaj jednym z pierwszych skojarzeń wśród osób pytanych o Polskę.

odzyskajdzien.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ