Kasza jaglana powstaje z prosa, jest jedną z popularniejszych kasz w obecnym czasie. Wyróżnia ją to, że jest odmianą zasadotwórczą. Ma dość nietypowy smak, dlatego wiele osób musi się po prostu do niej przyzwyczaić. Bardzo często też dochodzi do błędnego jej przygotowania, gdy ktoś źle ją ugotuję to faktycznie, może nie być zbyt smaczna. Idealnie sprawdza się jako dodatek do śniadań, jak i obiadów. Można ją spożywać na słodko, jak i słono. Co jeszcze jest wyjątkowego w kaszy jaglanej?
Jakie wartości odżywcze znajdziemy w kaszy jaglanej?
Właściwości zdrowotne kaszy jaglanej śmiało możemy porównać do tych, które posiada kasza gryczana. W kaszy jaglanej znajdziemy na pewno wiele białka, ale mało skrobi. Ta odmiana posiada dużą zawartość witamin, zwłaszcza tych z grupy B, oprócz tego również miedź i żelazo.
Powinny ją włączyć do diety osoby, które muszą spożywać posiłki lekkostrawne, jak i i te, które nie tolerują glutenu. Oczywiście może być spożywana przez wszystkich, ponieważ jest niezwykle zdrowa, wykazuje właściwości przeciwwirusowe i wzmacnia naszą odporność. Powinniśmy ją dodawać do dań zwłaszcza wtedy, gdy przechodzimy przeziębienie. Kasza jaglana posiada również działanie zasadotwórcze, czyli skutecznie pomaga nam zachować prawidłową równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu.
Przygotowanie kaszy jaglanej
Kasza jaglana jest znakomitym dodatkiem do dań mięsnych, jak i słodkich. Jednak, żeby cieszyć się jej wyjątkowym smakiem, należy ją prawidłowo przygotować. W innym wypadku będzie gorzka i niesmaczna. W jaki sposób w takim razie ją przyrządzić? Po pierwsze przed jej ugotowaniem należy przelać ją zimną, a następnie gorącą wodą. Odczekujemy chwilę, odcedzamy ją i wsypujemy ją do czystej, gotującej się wody.
Jeżeli zależy nam na ugotowaniu kaszy jaglanej na sypko, powinniśmy przygotować 1 szklankę kaszy i gotować ją w 2,5 szklanki wody. Gotujemy do tego momentu, aż nasza kasza całkowicie wsiąknie wodę. Kolejnym krokiem jest owinięcie garnka z kaszą w koc i odstawienie go w spokojne miejsce na godzinę.
Jeżeli zależy nam na ugotowaniu kaszy jaglanej tak, by miała formę kleistą, przed jej ugotowaniem należy wymieszać ją z niewielką ilością wody i następnie przelać do wrzątku. Tutaj są już trochę inne proporcję, należy przygotować 1 szklankę kaszy jaglanej na 3,5 szklanki wody. Gotowanie jej powinno nam zająć około 30 minut.
Źródło: https://www.wroclovedesign.pl/dlaczego-warto-jesc-kasze-jaglana/