koniak

Koniak, dawkowany w odpowiednich ilościach, jest w stanie wspierać nasze zdrowie. Dawniej właśnie leczono się różnorodnymi nalewkami oraz naparami. Dlaczego zatem nie połączyć przyjemnego z pożytecznym i delektując się smakiem koniaku, także dbać o swoje zdrowie. Koniak jako jeden z najdroższych alkoholi na świecie wywodzi się z czasów rewolucji francuskiej. Sprawdź w czym może pomóc.

Na jakie dolegliwości najlepszy jest koniak?

Koniak wykazuje świetne działanie na nasz organizm. Przede wszystkim przyspiesza akcję serca, podwyższa ciśnienie krwi, a co za tym idzie, jest wsparciem dla układ krążenia. Rozszerzając naczynia krwionośne, okazuje się świetnym wsparciem w ramach działanie odstresowującego. Co więcej, koniak zawiera cenne przeciwutleniacze, dzięki czemu hamuje odkładanie się cholesterolu w żyłach. Jest o tyle cennym alkoholem, że zawiera relatywnie niewiele kalorii oraz cukru. W porównaniu ze słodkimi drinkami czy piwem, nie wpłynie negatywnie na naszą sylwetkę. Co do wcześniej wspomnianych przeciwutleniaczy, koniak uważany jest za idealną pomoc w walce z nowotworami.

Koniak – kilka słów o beczkach

Jedynym z podstawowym czynników mających wpływ na odpowiednie właściwości koniaku jest sposób jego przechowywania. Koniak magazynowany jest w dębowych beczkach, a pień, który zostanie wybrany do wykonania beczki musi być odpowiednio dobrany. Przede wszystkim musi być zupełnie suchy. Ponadto zwraca się uwagę na to, aby drzewo to rosło w zaciszu, czyli z dala on innych drzew, ponieważ w takich warunkach ma najlepszy dostęp do słońca, co przekłada się kolejno na niezwykły aromat i smak trunku. Ciekawostką jest pochodzenie drewna na beczki, które pochodzi ze 100 – letnich drzew.

koniak a właściwości i zalety jakie wykazuje

Wytwarzanie koniaku

Winogrona, które zbiera się do produkcji koniaku to winogrona białe Ugni Blanc. Zaraz po ich zebraniu jesienią, z winogron robi się spirytus winogronowy. Aby trunek nie był za mocny, destylacja bez dodatku cukru musi nastąpić do końca marca. Wino pozostawione na proces fermentacji trwa nawet kilkaset lat! Magiczna moc koniaku drzemie także w rodzinnej tradycji. Ci, którzy od pokoleń zajmują się produkcją koniaku dobrze wiedzą, w jaki sposób należycie go wykonać, aby zachować wszystkie najlepsze jego walory. Receptura przekazywana kolejnym z pokolenia na pokolenie to już rodzinna tajemnica.

Przechowywanie i sposób podawania trunku

Przechowując koniak, należy pamiętać, aby butelka stała zawsze pionowo. Korek nie może dotykać alkoholu. Najlepsze kieliszki do koniaku to te w kształcie tulipana. Należy nalać do nich 1/3 objętości naczynia. Alkohol powinien mieć temperaturę około 20 stopni C. Podobno najlepiej smakuje pomiędzy godziną 11 a 17.  Jednak najwięksi zwolennicy koniaku mówią, że najlepiej smakuje po kolacji. Jak podawać koniak? Można go mieszać z wodą i cytryną, tonikiem lub coca-colą. Koniak może stanowić świetny dodatek do deserów, ciast czy lodów.

Świetnie smakuje również do kawy. Podawany jest do owoców morza i wytrawnych dań.

Podsumowanie – magiczne właściwości koniaku

Koniak to bardzo starannie produkowany trunek, z latami tradycji wytwarzania a także przygotowywania. Zaczynając od ręcznego zbierania białych winogron, kończąc na przechowywaniu w 100-letnich beczkach. Koniakjest alkoholem, którego recepturę przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Co więcej, koniak wykazuje właściwości zdrowotne. Musi być jednak pity z umiarem. To alkohol, który z całą pewnością wzmocni nasze serce oraz podwyższy ciśnienie krwi. Nie bez powodu zalecany jest osobom borykającym się z niskim ciśnieniem. Wciąż pozostaje jednak alkoholem, zatem nie zastąpi nam prawidłowej diety czy też codziennej porcji ruchu. Jednak koniak podawany z umiarem korzystnie wpływa na poprawę naszego układu krążenia, jak również odporności. Zatem nic, tylko pić!

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ